Asam Pedas Ayam
Bahan-bahan ( 1 ekor ayam )
- 1 ekor ayam (dipotong 8@10@12)
- 35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit
- 1 inci halia
- Sebesar saiz ibu jari belacan
- 1 batang serai (dititik)
- 50gm daun kesum
- Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
- Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
- 3 cawan air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Kisar cili kering + bawang merah + bawang putih + kunyit + halia + belacan
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing
- Masukkan ayam + bunga kantan + daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut
- Masukkan air asam jawa dan gaul sebati
- Masukkan pula garam. Gaul sebati
- Tambahkan air
- Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan)
- **Asam pedas ayam biasanya agak berminyak disebabkan minyak yang turun dari ayam tersebut. Oleh itu, pada yang tidak gemar, boleh buangkan minyak tersebut terlebih dahulu sebelum menghidangnya
- ***Pada sesiapa yang suka dan tahan pedas, bolehlah tambahkan sedikit lada hitam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment